Find vej: Forside » Artikler » Uartigt mesterværk reddet fra glemslen

Uartigt mesterværk reddet fra glemslen

Lagt på design24.dk den 25-10-2014 af webmaster

Dansk Plakatkunst har fundet og genoptrykt en sjælden og usædvanlig uartig filmplakat tegnet af plakatmesteren Sven Brasch i 1927. Dansk Plakatkunst har fundet og genoptrykt en af de allersidste originale filmplakater fra premieren på stumfilmen Broadways Store Nat i 1927.
Plakaten er et stilsikkert men usædvanligt uartigt mesterværk af tegneren Sven Brasch, der regnes for en af vores ypperligste plakatkunstnere.

Plakaten er ekstremt sjælden. Af det samlede oplag på 3-500 stk. findes kun enkelte eksemplarer bevaret i dag, formentlig kun 2-3 stykker.

Det er Dansk Plakatkunsts egen rammemand Frank Schalck Christensen, der efter 15 års eftersøgning har fundet et eksemplar fra det originale oplag og udlånt den til affotografering og genoptryk – naturligvis med tilladelse fra Braschs efterkommere.

”Man kan godt sige, at den plakat er min store kærlighed. Jeg synes, plakaten er helt vidunderlig i det enkle design med silhuetten og striberne – og så er den jo også lidt lummer, hvilken gør den meget usædvanlig for sin tid”, siger Frank Schalck Christensen, der har været passioneret plakatsamler hele sit liv.

Plakaten er fra Braschs senere periode i slutningen af 1920´erne, hvor han arbejdede i flere forskellige stilarter. Striberne på plakaten er et af kunstnerens velkendte virkemidler, men silhouetten - og slet ikke en så uartig silhuet - er ikke typisk for ham.

Men plakatens dristige motiv passer godt til temaet i filmen, der er baseret på skuespillet ”The Merry Wifes of Gotham”. En tvetydig titel der kan oversættes til ”De lystige koner fra Gotham”. Filmen udspiller sig i 1880´ernes New York: ”Da det elektriske Lys første Gang tændtes paa Broadway”, som der står på plakaten.

Plakaten er oprindeligt et fint litografisk tryk - udført på det meget anerkendte trykkeri Kruckow & Waldorff. Det er meget smukt håndværk, som det var typisk for plakaterne på den tid, selvom også denne plakat kun var tiltænkt et kort liv på byens plankeværker og plakatsøjler.